A Traveling Giveaway seemed like a great idea when I thought of it. I think it was/is, it is just that I didn’t execute it very well. I even forgot not once, not twice, but three times to put the question up in the Ravelry thread (there now!). You have until 1:30 pm PST tomorrow to have your answers count.
Not many knitters participated in the Traveling Giveaway, and only one got the correct answer. Oh well. It wasn’t really the point.
Knitter’s Math Anxiety
The logistics may have been tricky, but I think Knitter’s Math tends to scare knitters. We do it, and we might even enjoy it, but we’re not really sure. This is particularly true of Story Problems! Getting to the Knitting Math question isn’t always straightforward, and figuring out the math answer becomes too daunting. Like a lot of females my age, I have math anxiety. I have spent my adulthood overcoming it, but when it is paired with my directional dyslexia, it is definitely something that requires some focus. In the end I love Knitter’s Math and would like to help you feel more comfortable too.
Getting to an Answer
Let’s look at the questions I asked. Number 4 will be shown on Tuesday, to give some more knitters a chance to enter!
Knitter’s Math Answer to Question 1
This was to get a copy of Savoie Shawl.
The time it takes per row is 16.5 minutes
- There are 10 rows
- 10 rows x 16.5 minutes = 165 minutes
- Divide 165 by 60 minutes = 2.75 hours
Traveling Giveaway Question 2: Facebook
Knitter’s Math Answer to Question 2
- 2 rows x 328 stitches = 652 stitches
- Divide 652 by 22.5 stitches = 29 minutes for this pair
- 2 rows x 288 stitches = 576 stitches
- Divide 576 by 22.5 stitches = 25.6 minutes for this pair
Traveling Giveaway Question 3: Inside Scoop Newsletter
Knitter’s Math Answer to Question 3
- After working the First Pair set out above there will be 29 pairs left and 23 stitches
- 29 pairs is multiplied by 6 stitches (8 stitches increased – 2 stitches decreased): 29 x 6 = 174
- Add 174 + 23 = 197 stitches
Traveling Giveaway Question 4: Ravelry Really Slow Lane Thread
Knitter’s Math Answer to Question 4
- 200 / 15 = 13.3 minutes to bind off. Seems like it took longer!
Knitter’s Math or Math for Knitters
Are you interested in learning how to find Knitter’s Math Answers? I am doing a Webinar so you can start your New Year with confidence. Plus, I’ll tell you how long it took to make the large Moon Moth!
January 6, 2020, at 10 am PST / 11 am MST / Noon CST / 1 pm EST. Use this link to check your time zone.
You will log into the meeting just before 10 am PST and you can choose how you want to participate. The first part of the webinar will be a presentation, then questions either audibly or written. During the presentation I will have slides and will talk.